2. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak bilinen yapı, 1981 yılından beri Cumhuriyet Müzesi olarak anılmaktadır. Manevi değeri bir yana muhteşem bir mimariye sahip olan Cumhuriyet Müzesi içerisinde Cumhuriyetin ilk yıllarına dair çok değerli eşya ve belgeler sergilenmektedir. Müzeye girmeden önce dışarıdan bir süre mimarisini incelemenizi tavsiye ederim zira hayran olunmayacak gibi değil.
Cumhuriyet Müzesi Gezisi
Yapımı 1923 yılında tamamlanan bina aslında CHP'nin o dönemki parti binası olması için tasarlanmışsa da, dönemin asıl meclisinin yetersiz gelmesi sebebiyle yedek meclis gibi kullanılmıştır. Bunun üzerine 1924 yılında resmen açılışı yapılmış ve aktif şekilde kullanılmaya başlanmıştır. 2 katlı olarak inşa edilmiş olan Cumhuriyet Müzesinin iç dizaynında Osmanlı ve özellikle Selçuklu dönemine ait muhteşem motifler bulunmaktadır.
Bu süslemeleri izlemek için bile Cumhuriyet Müzesine gelmeye değeceğini iddia ediyorum. Meclis işlerinin yapıldığı büyük salon, vekillerin çalıştığı odalar da çok ilgi çekici bölümler. Bina 1961 yılına kadar meclis olma görevini yerine getirmiş ve bu yıldan sonra çeşitli devlet kurumlarının emrinde olmuştur. 1981 yılında ise müze haline getirilerek, sergilediği binlerce nadide eser ile ziyaretçilerin emrine sunulmuştur.
Özellikle ilk 3 Cumhurbaşkanının kullandığı özel eşyalar müzenin en ilgi çekici bölümü. Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar'ın kullandığı eşyalara çok yakından bakmak, bu 3 büyük insan hakkında bize detayı bilgiler sunuyor. Bunun yanında cumhur-u reislerin imzaladığı bazı belgelerin orjinali veya bir nüshaları da müzede sergilenen eserler arasında. Elbette müzede en çok Atatürk'ün kullandığı eşyaları incelemek ile vakit harcayacaksınız, hiç duymadığınız eşyaları da müze de göreceğinizi garanti ediyoruz.
Cumhuriyet Müzesi Ulaşım
Asıl meclise sadece 5 dakikalık yürüme mesafesinde olan Cumhuriyet Müzesine, Ankara'nın tüm bölgelerinden ulaşım sağlamak mümkündür.