TARİHİ YERLER

Antik Tiyatro

Antik çağlardan günümüze kadar gelen bu mimari yapı, o dönem içerisinde Yunan tiyatrolarına ev sahipliği yapmıştır. tatildukkani.com sitesinden aldığınız bilgiler ışığında çağlar öncesinden beri kimliğini koruyan bu Antik tiyatroyu görüp önünde bir selfie çekmenizin zamanı gelmedi mi?

Yaz aylarında özellikle açık hava konserleri ve pek çok sahne performansının düzenlendiği bu Antik tiyatro mistik bir atmosfer yaşamanızı sağlıyor. Tarihi mimari ile sanat etkinlikleri buluşurken kalabalığın artması trafiği de arttırsa da emin olun gittiğinize değiyor. Çünkü bu havayı her yerde yaşama imkânınız maalesef yok. Bodrum Göktepe'de yer alan bu mimari yapı 3 farklı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; kavca (oturma kademeleri), orkestra (yarım yuvarlak) ve scene (sahne binası) olarak bilinmektedir. Oturma alanı yumuşak kaya malzemesinden inşa edilmiştir. At nalı şekli verilen bu alanların üzeri mermer ile kaplanmıştır. Oturma sıraları arasından geçen bir yol vasıtası ile alt ve üst olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Alt bölüm olduğu gibi kalsa da, üst bölüm zamanla tahribata uğramıştır. Antik tiyatroda yaklaşık olarak 53 sıra oturma yeri mevcuttur. Bu oturma sıraları 12 bölümden oluşmakta ve 11 merdiven kullanılarak erişim sağlanmaktadır. Seyircinin giriş çıkışının sağlanabilmesi için, oturma bölümlerinin arasına ayrı bölmeler de tasarlanmıştır.

Antik tiyatronun kişi kapasitesi ise 13 bin olarak bilinmektedir. Antik çağda bu tiyatroda, oyunların sahnelenmesinin şarkılarla desteklendiği ve bunun için geniş bir orkestra bulundurulduğu söylenmektedir. Roma çağında ise bu Antik tiyatro arenasında gladyatör dövüşlerinin yapıldığı bilinmektedir. Ayrıca bir rivayete göre vahşi hayvan dövüşleri de yapıldığı söylenmektedir. Bu sebeple seyirciler ile dövüş alanı arasında o zamanın koruma bariyerleri olan levhalar bulunmaktadır. Sahne iki katlı bir yapıdan seyircilerin görebileceği bir podyum havasında inşa edilmiştir. Dikdörtgen bir yapıya sahiptir.

Daha Fazla Göster