Bufavento Kalesi, Bizans döneminde inşa edilmiş olup, asıl amacı Arap saldırılarına karşı adanın savunmasını sağlamaktı. Girne şehrinin Çatalköy sırtlarında konumlandırılmış olan kale, denizden yaklaşık 950 metre yükseklikle ve Kıbrıs yarımadasının en rüzgarlı tepesinde yer almaktadır. İsmini de çetin rüzgarları ile meşhur olan bu tepeden almıştır. Bufavento yani rüzgara kafa tutan anlamına gelmektedir.
Kalenin inşa edildiği tarih tam olarak bilinmemektedir ve tarihte ismi ilk defa Arslan yürekli Richard zamanında geçmiştir. Kıbrıs yarım adasının konum olarak ulaşılması en zor kalelerinden biri olan Bufavento kalesi, 1382-1398 yılları arasında hapishane olarak kullanılmaktaydı ve ismi de o dönemde Aslan şatosu olarak geçmekteydi. Daha sonrasında 1489 yılında kaleyi ele alan Venedikliler zamanında bahsi geçen kale önemini yitirmiş ve Kıbrıs adasının savunmasında diğer kıyı kaleleri önem kazanmıştır.
Bufavento kalesi ayrıca iki faklı bölümden meydana gelmektedir. Bu bölümler aşağı ve yukarı kale olarak bilinmektedir. Aşağı kale, kemerli olarak tabir edilen bir girişe sahip olup, yatakhane ve erzak olarak kullanılmakta olan odalara açılmaktadır. Yukarı kale ise, Bizans tarzında kırmızı tuğla ile yapılmış olan kapı ve oda kemerlerine sahiptir. Kaleden Güney'e doğru bakıldığında Trodos dağları ve Lefkoşa şehrinin muazzam manzarası çok net bir biçimde görülmektedir. Bufavento kalesi şehir merkezine yaklaşık 13 km uzaklıkta yer almakta ve kalenin yamacından tırmanılarak yaklaşık 1,5 saatte ulaşılabilmektedir. Kalenin Güney kısmından sonra Kuzey kısmından bakıldığında da, özellikle bulutlu havalarda harika bir görsellik ile buluşabilirsiniz.
Bufavento kalesi ile ilgili olarak bilinen birçok rivayet bulunmaktadır. Bunlardan biri de, Kaleden Taşkent'e doğru giderken yaklaşık 100 metre aşağıda ve yolun sol kısmında yer alan Kaya köprü yer almaktadır. Bir inanışa göre bahsedilen bu köprünün altından geçerken ne dilek dilerseniz kabul olmaktadır.
Kale ile ilgili efsanelerden biri ise, Bufavento kalesinin 100 kapısı olduğu ve 101. Kapıyı bulan kişinin bu kapıdan girdikten sonra kaybolduğu söylenmektedir.