Dara Antik Kenti, Mardin ilimizin sınırları içerisinde bulunmaktadır. Mardin tarihi açıdan düşünüldüğü zaman ülkemizin en değerli hazinelerini üzerinde barındıran şehrimiz olabilir. Öyle ki Dünya'da tamamı sit alanına çevrilmiş olan 2 şehirden 1 tanesidir. Geçmişteki onlarca uygarlığın izlerini taşıyan Mardin'de her dine ait onlarca farklı yapıya rastlamak mümkün. Aynı sokakta cami, kilise, manastır veya bir kaleye rastlayabileceğiniz belki de ülkemizdeki tek şehir. Bu muhteşem kültür miraslarına sahip olan Mardin şehrimizi tüm dünyaya tanıtabilmek ve tüm dünyadan turist çekebilmek için çok daha fazla çalışmamız gerekir.
Mezopotamya'nın Efes'i olarak bilinen Dara Antik Kenti ise Mardin'in o çok geniş tarihi hakkında bize önemli bilgiler vermekte. Mardin merkeze 1 saatlik araç yolculuğu uzaklığında bulunan Oğuz Köyü'nde bulunan Dara Antik Kenti Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisidir. Arkeoloji dünyasında büyük önemi bulunan Dara Antik Kenti'nde dünyanın ilk su barajına rastlanmıştır. Kentin kuruluş amacı ise Roma'nın doğu sınırında olması sebebiyle savunma bölgesi oluşturulmasıdır. Şehir askeri bir üs, garnizon olarak kullanılmıştır.
Dara Antik Kenti içerisinde yapılar bölgenin geneli gibi büyük kayalar oyularak oluşturulmuştur. Kent içerisinde mezarlık, zindan, çarşı, saray, kilise, su kanalları, köprü ve kale gibi onlarca tarihi yapı bulunmatkadır. Bundan binlerce yıl önce yaşayan insanların kurduğu bu yapılar çok ilgi çekici. Henüz çalışmalar tamamlanmadığı için Dara Antik Kenti'nin yarısından fazlası yer altında bulunmaktadır, çalışmalar devam ettikçe çok daha ilginç yapılar ile karşılacağımızı düşünüyorum.
Dara Antik Kenti Ulaşım
Merkeze 30 km uzaklıkta olan antik kente merkezden yerel dolmuşlar gitmektedir. Aracınız ile giderken ise Nusaybin istikametini takip etmeniz yeterli olacaktır, karayol tabelaları sizi en geç 1 saatte antik kent bölgesine ulaştırır.